Problem med traven
Svar: För att träna din häst att gå i ett lugnt tempo så var noga med att vara konsekvent i din ridning. Varje gång den drar iväg i traven så sakta av till skritt. Om den slår över i galopp så ta tillbaka den ner till trav och så vidare. Om den helt enkelt är för pigg och därför springer fort så longera den innan du sitter upp så att den är avrastad.
Ta hjälp av någon som är duktig på att longera och använd en lätt inspänning. Tänk på att bara longera på bra underlag. Var noga med att lära in kommandon för gångarterna och avsaktningarna så att hästen blir lydig.
Finns det någon hemlighet till hur man får till en riktigt bra halvhalt?
Svar: En "hemlighet" bakom lyckade halvhalter är att hästen verkligen bjuder framåt i den gångart du rider i. I själva halvhalten rätar du upp dig, ber om lite extra aktivitet med hjälp av ben och säte, och fångar upp den extra energin med en väldigt kortvarig förhållning. Det handlar bara om sekunder och det är helt fel att bara förhålla! En halvhalt är ett samarbete mellan framåtdrivande och förhållande hjälper som man som ryttare tränar upp efter hand. Rätt utförd leder halvhalten till att hästen förbättrar sin balans och eftergivenhet.
I längden är det de små nyanserna som gör halvhalterna riktigt bra. Titta till exempel på Tinne Vilhelmson när hon rider, där är halvhalterna så små att de nästan inte syns! Det är viktigt att ryttaren inte spänner sig i axlar, armar eller händer, det märker hästen direkt. En bra övning från marken är att hålla i ett bett med händerna och låta en kompis hålla i tyglarna. Låt honom eller henne ta små förhållningar så märker du hur tydligt minsta rörelse i bettet känns för hästen.
Min häst "dör" när vi ska arbeta i samlad trav. Bakbensaktiviteten försvinner nästan helt och han blir lite trög och speciellt tung i handen. Vad ska jag göra?
Svar: Att hästen "dör" i den samlade traven är ett vanligt problem. Det är svårt att få hästen att behålla sin framåtbjudning och energi och samtidigt samla den. Ett tips är att hela tiden hålla hästen aktiverad, rid inte bara på en volt eller fyrkant. Gör hela tiden något lösgörande som skolor, skänkelvikning, byten etc. När du känner att bakbenen inte är med, trigga lite med skänkeln och om det behövs, pilla lite med spöt på ett triggande (men löst!) sätt alldeles vid hästens bakben/has. Detta brukar få hästen att trampa igång med bakbenen igen.
Var nogrann med att du triggar igång bakdelen igen så fort du känner att den börjar bli slö. Väntar du för länge blir det jobbigt att få igång den igen, då är det lättast att rida fram hästen och sedan börja om med att samla den.