Sommaren 2008 i sörmland
Jag har fått träffa så många gulliga barn/ungdomar och vi har hittat på så mycket roligt! Jag tänkte nu bjuda er på lite bilder från sommaren 2008, eftersom jag tycker att dessa bilder verkligen visar hur kul vi hade! Om DU aldrig har varit på ridläger, är det definitivt något du borde prova på.
Här sitter jag (i blå jacka) och har teori-lektion.

Dags att rida ner till sommarhagen!

Nu ska vi leka lekar!

Dragkamp! (Mig ser nig längst bak, oj vad jag tar i!)

Jag tänkte avsluta detta inlägg med att ställa en fråga till er som jag hoppas att så många som möjligt svarar på! Det skulle vara till stor hjälp för utvecklingen av bloggen:
"Uppskattar ni mina personliga inlägg med bilder och text om mitt egna liv och upplevelser? (som t.e.x detta inlägg) Vill ni ha mer/mindre av dem? Finns det något annat som ni vill se mer av i bloggen?"
Veckans fråga
Då var tävlingen avklarad!
Så nu hänger min första rosett med Jacken på väggen här hemma. Känns nästan som när man var liten och fick världens glädjeyra över sin allra, allra första rosett. Men en sådan känsla är väll aldrig negativ! Tävlandet kommer definitivt att fortsätta, till våren börjar ju säsongen!
God Jul!
Problem med traven
Svar: För att träna din häst att gå i ett lugnt tempo så var noga med att vara konsekvent i din ridning. Varje gång den drar iväg i traven så sakta av till skritt. Om den slår över i galopp så ta tillbaka den ner till trav och så vidare. Om den helt enkelt är för pigg och därför springer fort så longera den innan du sitter upp så att den är avrastad.
Ta hjälp av någon som är duktig på att longera och använd en lätt inspänning. Tänk på att bara longera på bra underlag. Var noga med att lära in kommandon för gångarterna och avsaktningarna så att hästen blir lydig.
Finns det någon hemlighet till hur man får till en riktigt bra halvhalt?
Svar: En "hemlighet" bakom lyckade halvhalter är att hästen verkligen bjuder framåt i den gångart du rider i. I själva halvhalten rätar du upp dig, ber om lite extra aktivitet med hjälp av ben och säte, och fångar upp den extra energin med en väldigt kortvarig förhållning. Det handlar bara om sekunder och det är helt fel att bara förhålla! En halvhalt är ett samarbete mellan framåtdrivande och förhållande hjälper som man som ryttare tränar upp efter hand. Rätt utförd leder halvhalten till att hästen förbättrar sin balans och eftergivenhet.
I längden är det de små nyanserna som gör halvhalterna riktigt bra. Titta till exempel på Tinne Vilhelmson när hon rider, där är halvhalterna så små att de nästan inte syns! Det är viktigt att ryttaren inte spänner sig i axlar, armar eller händer, det märker hästen direkt. En bra övning från marken är att hålla i ett bett med händerna och låta en kompis hålla i tyglarna. Låt honom eller henne ta små förhållningar så märker du hur tydligt minsta rörelse i bettet känns för hästen.
Min häst "dör" när vi ska arbeta i samlad trav. Bakbensaktiviteten försvinner nästan helt och han blir lite trög och speciellt tung i handen. Vad ska jag göra?
Svar: Att hästen "dör" i den samlade traven är ett vanligt problem. Det är svårt att få hästen att behålla sin framåtbjudning och energi och samtidigt samla den. Ett tips är att hela tiden hålla hästen aktiverad, rid inte bara på en volt eller fyrkant. Gör hela tiden något lösgörande som skolor, skänkelvikning, byten etc. När du känner att bakbenen inte är med, trigga lite med skänkeln och om det behövs, pilla lite med spöt på ett triggande (men löst!) sätt alldeles vid hästens bakben/has. Detta brukar få hästen att trampa igång med bakbenen igen.
Var nogrann med att du triggar igång bakdelen igen så fort du känner att den börjar bli slö. Väntar du för länge blir det jobbigt att få igång den igen, då är det lättast att rida fram hästen och sedan börja om med att samla den.
dags att julpynta stallet!
Efter pyntningen blir det programridning, sista chansen nu innan tävlingem på fredag! Idag måste alltså programmet flyta på någorluna bra iallafall, annars kommer jag bli nervös. . .

Veckans fråga
Tappa inte motiveringen i vinter
1. När snön kommer, utnyttja den: När snön kommer ska du passa på att galoppera över öppna ytor. Det är en superbra träning för hästen, både konditionsmässigt och för att få stärkta leder, att galoppera genom djupsnö. Dessutom är det roligt! Har du inte tillgång till djupsnö, utan bara ett tunt lager på marken, utnyttja det också. Bara lite, lite snö lyser upp hela skogen och du ser mycket bättre vid uteritter.
2. Klättra i backar: Om det är för hårt i marken för att kunna trava och galoppera, utnyttja alla de backar du har tillgång till. Rid upp och ner i dem ett par gånger. Skritta sedan på en raksträcka en bit och rid sedan upp och ner igen. Det finns nästan inget bättre än backar för att bygga upp hästens - och ryttarens - muskler.
3. Nu har ni chansen att öva skrittarbete: Skrittarbetet hamnar nästan alltid i skymundan. Trav och galopparbetet får oftast mer fokus. Nu har ni eran chans att träna skrittarbetet. Öva på fram och bakdelsvändningar, halter, öppnor och slutor och att variera tempo i skritten. När våren nalkas kommer du vara tacksam gentemot dig själv för att du har lagt ner tid på skritten.
4. Arrangera roliga aktiviteter för alla i stallet: Som luciatåg, paketletande i skogen, kurragömma till häst... bara fantasin sätter gränserna. Dessa lekar och aktiviteter har varit otroligt uppskattade i mitt stall.

Tänker tillbaka på den underbara sommaren
Vackra 2-åriga friesern Adonis visar upp sig

Jag och Rubino i full galopp över en äng

Jag och Rubino på dressyrtävling

Träning på ridbanan i kvällssolen med Rubino

En av alla underbara uteritter. Mig ser ni i mitten på skäcken Semlan

Min kärlek till frieserhästen

Tidigare i mitt liv som aktiv hästmänniska måste jag erkänna att jag har haft fördomar gentemot frieserhästar. Jag har alltid haft en lite suddig bild av dem som nerviga, "visa upp" hästar som bara är framavlade för att ha en pampig häst att showa med. Men min bild ändrades drastiskt för 2 år sedan, då jag begav mig till en hästgård i Sörmland för att arbeta med hästar och under sommaren också ridläger. Ägarna till gården hade en stor kärlek till frieserhästar och ägde 4 stycken. 3 av dessa frieserhästar fick jag lära känna, och även älska.
En av frieserhästarna åkte ganska snart direkt när jag kom till gården, eftersom hon lämnats ut på foder. De 3 hästarna som fanns kvar var nu de två stona Athena och Dalandra, och Dalandras vackre son Adonis. Dessa 3 hästar har verkligen ändrat min syn på frieserhästar. Jag har fått uppleva hur kloka, ansvarsfulla och fantastiska dom är. Den häst jag kom allra närmast var Dalandra, en riktig liten diva som visste om hur vacker hon var. Men hennes klokhet fanns det inga gränser för. Och hon kunde verkligen förmedla sina tanka och känslor genom sina ögon.
Dalandra accepterade inga hårda tag. Om du drog åt sadelgjorden snabbt och respektlöst vände hon lugnt på huvudet och titta på personen med en förvånad min som tycktes säga "Och vad hände nu? Vad tror du att du pysslar med egentligen?". Det andra stot Athena, var också helt fantastisk. Hon hade en sådan otrolig närvaro när man red henne. Hon tycktes lyssna till varje lilla rörelse, hjälp och viskning som ryttaren gjorde. Jag har aldrig varit med om en häst med så mycket närvaro och lust att vara till lags.
Efter att ha arbetat och varit tillsammans med dessa hästar under en lång tid har jag insett att jag har utvecklat en enorm ömhet, respekt och kärlek till dessa hästar. Och inom en inte alltför lång framtid planerar jag att bli hästägare till en egen frieser.
Jag och Athena hoppar. (Ja, frieserhästar kan även vara duktiga hoppare!)

En fantastisk frieserhingst

jul och influensatider
Lille Jacken är det lika synd om. Han måste nog börja undra vart jag blivit av, han har ju inte sett röken av mig på 5 dagar. Han tas självklart väl hand om ändå av Maria, men jag får ändå lite dåligt samvete. Men på julafton ska han kompenseras för alltsammans, då ska jag och Malin som vanligt ha en traditionell julaftonsmorgon i stallet. Uteritt med hästarna + paketöppnande. Och så en massa julgodis till hästarna såklart!
Ska ni ta en tur i släden på julafton?
Då var det gjort!
Då var Jacken äntligen klippt! Tog en eevighet dock eftersom han vägrade att samarbeta och stå stilla för 5 öre. Han studsade runt, slängde med huvudet och ruskade på sig. I dessa lägen gäller det att finna ett evigt tålamod och inte bli irriterad, otroligt svårt men det finns inte så mycket annat att välja på. Efter många om och men så var klippningen klar iallafall, så nu är han en liten nakenfis!
Ikväll ska vi ner till ridhuset och ha programridning inför tävlingen den 26:e. Förra gången det var programridningen gick det sisådär, långt ifrån fläckfritt. Så idag är det hög koncentration som gäller!
Veckans fråga
Täckandet har gått överstyr?
Man måste nog tänka efter lite ibland och tänka på att inte täcka hästen överdrivet för att man själv fryser. Hästarna tål så mycket mer kyla än vi, att det inte går att jämföra. Otroligt många "över-täckar" sina hästar som då istället får stå och småsvettas, och jag har även sett fall av hästar som fått hudåkommar p.g.a att pälsen inte får luftas ordentligt under hela vintersäsongen.

Shopping inför vintern
Jag beklagar den lite bristfälliga uppdateringen de senaste dagarna, men det är fullt upp just nu! I stallet ska hästar broddas och klippas och idag åkte jag iväg till Horze för storshopping. Blev vintertäcken, ridtäcken, senskydd, schabrak och en fårskinnsvojlock. Nu är verkligen vintern här och det är dags att utrusta både ryttare och hästar med vinterkläder! Köpte ett par varmfodrade vantar till mig själv också, så slipper man få istappar till fingrar när man rider ut.
Nu får vi alla hålla tummarna för att snön kommer snart så det blir lite vitt på marken. Just nu ser man inte ett smack när man ska rida ut på eftermiddagarna. Blir bara mer och mer ridhus/ridbana för min del nu, det är ingen höjdare att rida vilse ute i en bäcksvart skog.
Kan inte snön komma och lysa upp våra ridvägar snart!
Veckans fråga
Börja tävla för din egen skull
Av personliga erfarenheter har jag iallafall upplevt att när jag under vissa tider lagt tävlandet lite på hyllan har ridningen inte alls blivit lika motiverad och flitig. Jag tror att de flesta behöver mål att sikta in sig på, många vet nog inte om det själva men när de väl provat på det så inser de vilket skillnad det gör i hela ens träning och motivation. Om du siktar in dig på ett tävlingsmål till våren, kan du hålla träningsglöden uppe under det mörka vinterhalvåret.
Tävling måste inte vara något annat än en tävling för dig själv!


Tack för de fina åren Briar!
Jan Brink har berättat att han har stor respekt för sin kamrat och partner Briar. Och han vill inget annat än att Briar ska få börja trappa ner nu och få ett lugnt, fridfullt liv som han gjort sig så förtjänt av. "Allt det han har gjort för mig, alla gånger han har ställt upp till 100%, det finns inga ord för det. Han är en på miljonen" säger Jan Brink med ett leende.


Fråga till er
Problem med galoppen
Svar: En sak jag tycker att du ska göra är att rida i lite lättare sits och med nästan ingen skänkel alls inför bytena (när du tränar). Sedan ger du hästen en snabb kick som bytessignal. Hästen ska vara fri i formen, tänk inte att den ska vara på tygeln. Då är risken, i det här läget, att den lyder handen snarare än skänkeln. Tänk att du "busar" in bytet, hästen ska nästan bli överraskad så att den hamnar lite ur balans. Pröva med lite "cowboy-ridning". Du får absolut inte klämma med skänkeln i bytet, utan tänk på skänkeln som ett getingstick snarare än som en kramning.
Vissa hästar får problem med bytena när man lär in förvänd galopp och befäster den förvända galoppen väldigt mycket innan bytesträningen inleds. Byten är naturligt för hästen medan förvänd galopp är konstlat - men vissa hästar blir väldigt balanserade i förvänd. Vänd gärna halvt igenom när du tränar och rid ganska skarpt mot långsidesväggen, så att hästen "måste" byta vid långsidan för att inte tappa balansen. Om dina problem inte löser sig tycker jag att du ska ta kontakt med en riktigt skicklig tränare - som antingen kan hjälpa dig från marken eller sitta upp själv.
När jag ska gå över till ökad galopp strätar min häst emot och blir irriterad. Och när han väl ökar blir han lång och hängig i bettet. Vad är fel?
Svar: Det finns många möjliga anledningar till detta problem. Till att börja med ska du kolla upp om sadeln klämmer någonstans. Om du har en sadel som är något trång, men inte särskilt mycket, visar hästen ingenting så länge den går kortad. Men när du vill öka galoppen och ber hästen att länga ut och höja ryggen så kan sadeln klämma åt.
Om sadeln inte är problemet, sitter problemet förmodligen i din egna ridning. Vid en ökning, var noga med att inte "attackera" hästen till en ökning. Smygöka galoppen lite och ge signaler om att snart ska ni öka ordentligt, så hästen är med på noterna innan du ger det slutgiltiga kommandot om en ökning. Om du attackerar med skänkeln är det inte konstigt att hästen blir irriterad.
När du väl uppnått en ökning, får du inte "sluta rida". Detta är den vanligaste anledningen till att många hästar blir långa och hängiga i ökningar. Som ryttare måste du sitta emot, men driva med sätet och behålla stödet i handen. Om hästen blir stum i munnen under ökningen, lirka lite i bettet med fingrarna så bettet hålls lite rörligt. Om ryttaren blir stillasittande i säte och hand och bara driver på framåt blir effekten en lång och hängig häst.

Vilken härlig årstid vi befinner oss i
På lördag måste jag känna mig friskare och kryare för då kommer våran nya privattränare Caroline ut igen. Så då blir det vårt andra dressyrpass tillsammans med Caroline. Jätte kul! Vi måste träna på nu för den 26 december startar vi i våran första tävling tillsammans. Spännande!
En bild på mig och Jacken ute i regnet

Dressyr och sits frågor
Svar: Ostadig skänkel beror oftast på att ryttaren spänner sina ben och klämmer sig fast med lår och knä. Din uppgift blir att slappna av i benen. Att träna dig på att låta dem hänga utmed hästens sida som två spagetti. Mjukt "klibbade" mot hästen, men inte spända. Du kan säkert få tips om hur du kan tänka i Sally Swifts bok. Vet att jag har haft elever som hittat bra tankar där.
Om din häst är van vid att du klämmer kan det oftast vara konstigt för den när du slappnar av i benen och i början kan den stanna till när du släpper skänkeln. Det är bara en vanesak för hästen. Var noga med att du "kickar" till kvickt när hästen stannar och sedan slappnar du av lika mycket igen. Det är viktigt att hästen går av sig själv och går i rätt form med en mjuk rygg för att din "slappna-av-i-benen-träning" ska fungera.
Några enkla sätt att träna på:
¤ Rid mycket utan stigbyglar.
¤ Be en kamrat och/eller tränare att longera dig på en stabil och lugn häst.
¤ Fäst en sporrem från stigbygeln till sadelgjorden; så att stigbygeln inte kan flaxa. Tänk på att det måste finnas lite rörlighet så du inte blir låst i fotleden.
Är det bra att använda remont? Eller negativt?
Svar: Remontgrimman var den nosgrimma som användes förr. På senare år har den dock blivit mindre populär. När jag lyssnar av på mina resor i Sverige låter det som om de flesta tycker att remontgrimman är ful och därför använder man inte den. Vilket är synd. Remontgrimman sluter runt nederdelen av hästens nos och det finns ingen risk för tryck och låsning i hästens käke. Om hästägaren har problem med att hästen får sår i kinderna av den höga nosgrimman är remontgrimma ett bra alternativ.
Det är viktigt att inte spänna en remontgrimma för hårt och för lågt, den kan då trycka ihop hästens näsborrar och då blir det svårt för hästen att andas.
Min häst blir stark i munnen, finns det något bett som hjälper till att förhindra detta?
Svar: Vanligtvis så säger vi alltid - du ska kunna rida loss din häst på träns innan du byter bett. Det är ett tankesätt som inte stämmer alltid. Precis som vi människor är olika (till exempel är någon musikalisk, en annan sjunger falskt. Någon har en massa muskler och är råstark, en annan är smal och smidig.) så är också hästar olika.
Vissa är väldigt lätta att rida i rätt form medan andra är tunga och starka. Enligt min åsikt är det bättre att "betsla upp" något än att eventuellt sitta och dra hästen i munnen för att den ska ge efter. Allt detta förutsatt att vi rider klokt och korrekt med mjuk hand och att hästen är framme för säte och skänkel.
Några bettförslag:
¤ Pessoabett
Där du kan använda olika ringar beroende på hur mycket hjälp du behöver.
¤ Olika tredelade bett
Det finns bland annat med vriden platta och med fasta ringar.
¤ Hiss-bett,"up-lift"
Ett bett med skänkel på och vanligt eller gummibett i munnen.
¤ En vuxen häst kan också ridas på kandar. Men jag skulle prova några av de andra betten först. De är mindre i munnen och med tanke på hästens ålder tycker jag att du ska visa henne stor respekt och göra livet trevligt för henne. (Om hon aldrig haft kandar vill säga.) Var noggrann med att kontrollera munnen på din häst om du provar nya bett, så att det inte blir skav någonstans.
